niedziela, 6 października 2013

CYNAMONOWE SLIMACZKI



Coś słodkiego z okazji weekendu :)

CYNAMONOWE ŚLIMACZKI





Składniki:
  • 1 szklanka letniego mleka ,
  • 2 roztrzepane jajka ,
  • 4 szklanki mąki, 
  • 6 łyżek cukru,
  • pół kostki masła-stopionego i ostudzonego, 
  • 4 dag drożdży,
  • szczypta soli.

nadzienie:
  • 1/4 kostki stopionego masła,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżeczki cynamonu,
  • jajko do posmarowania.
Wykonanie:

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy i wlewamy masło. Wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia, czyli do momentu podwojenia objętości.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części.
Każdą z nich wałkujemy, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki, układamy na blaszce zachowując dystans pomiędzy ciastkami, tak aby dać im miejsce na wyrośnięcie. 
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!




made by Kate 



3 komentarze:

  1. robiłam je wczoraj.. ale nie wyszły mi takie ładne. Nadzienie mi się rozlało i przypaliło w piekarniku:(( ale Twoje wyglądają pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszły, jak na zdjęciu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...