piątek, 25 października 2013

LINGUINE ALLA PUTTANESCA

Dziś Światowy Dzień Makaronu. Obchodzimy go już po raz 14!
Tym razem jego miłośnicy spotykają się w Meksyku, ale proponuję podróż do słonecznej Italii :)

Ale najpierw tytułem wstępu słów kilka o makaronie.
Jak należy go przygotować?
Oczywiście po włosku, al dente! Odpowiednio ugotowany makaron powinien mieć w przekroju nitkę surowego ciasta, ma być po prostu lekko niedogotowany. Pszenica durum w takiej formie będzie dłużej trawiona, a tym samym wątroba otrzyma mniejsze dawki energii z węglowodanów. 

LINGUINE ALLA PUTTANESCA



Składniki dla 2 osób:

  • 50 g filecików anchois,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 ostrej papryczki,
  • 300 g pomidorów, 
  • 150 g Linguine,
  • 20 g kaparów,
  • 75 g wydrylowanych, czarnych oliwek,
  • olej z pestek winogron, 
  • sól. 
Wykonanie:

Fileciki anchois płuczemy i drobno kroimy. Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę myjemy, drylujemy i kroimy w paseczki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 
Linguiune gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej. Fileciki anchois, czosnek i paprykę szklimy. Kapary odsączamy z zalewy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Makaron cedzimy i dobrze odsączmy, łączymy z sosem. 



Smacznego!



Przepis z: ITALIEN, Die klassische Kueche, bierze udział w akcji: 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...