Dziś Światowy Dzień Makaronu. Obchodzimy go już po raz 14!
Tym razem jego miłośnicy spotykają się w Meksyku, ale proponuję podróż do słonecznej Italii :)
Ale najpierw tytułem wstępu słów kilka o makaronie.
Tym razem jego miłośnicy spotykają się w Meksyku, ale proponuję podróż do słonecznej Italii :)
Ale najpierw tytułem wstępu słów kilka o makaronie.
Jak należy go przygotować?
Oczywiście po włosku, al dente! Odpowiednio ugotowany makaron powinien mieć w przekroju nitkę surowego ciasta, ma być po prostu lekko niedogotowany. Pszenica durum w takiej formie będzie dłużej trawiona, a tym samym wątroba otrzyma mniejsze dawki energii z węglowodanów.
Oczywiście po włosku, al dente! Odpowiednio ugotowany makaron powinien mieć w przekroju nitkę surowego ciasta, ma być po prostu lekko niedogotowany. Pszenica durum w takiej formie będzie dłużej trawiona, a tym samym wątroba otrzyma mniejsze dawki energii z węglowodanów.
LINGUINE ALLA PUTTANESCA
Składniki dla 2 osób:
- 50 g filecików anchois,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 ostrej papryczki,
- 300 g pomidorów,
- 150 g Linguine,
- 20 g kaparów,
- 75 g wydrylowanych, czarnych oliwek,
- olej z pestek winogron,
- sól.
Wykonanie:
Fileciki anchois płuczemy i drobno kroimy. Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę myjemy, drylujemy i kroimy w paseczki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Linguiune gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej. Fileciki anchois, czosnek i paprykę szklimy. Kapary odsączamy z zalewy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Makaron cedzimy i dobrze odsączmy, łączymy z sosem.
Smacznego!
Źródło: http://www.independent.co.uk
Przepis z: ITALIEN, Die klassische Kueche, bierze udział w akcji:
szalenie podoba mi się ostatnie zdjęcie!
OdpowiedzUsuńmi też :D musiałam je dodać, jest przeurocze :)
Usuńpozdrawiam, Madzior :)
Zapewne smakuje obłędnie!:)
OdpowiedzUsuń