czyli ciąg dalszy słodkości :)
KOKOSOWE CIASTECZKA
Składniki:
na ciasto:
- 1 szklanka pszennej mąki,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/ szklanki cukru trzcinowego,
- 125 g stopionego masła.
na polewę:
- 1/3 szklanki miodu,
- 125 g stopionego masła,
- 400 ml skondensowanego mleka słodzonego.
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki ciasta i wykładamy je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Mleko mieszamy z miodem oraz z masłem, podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze przez około 20- 25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa.
Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej 2-3 godziny) i kroimy według zaznaczonych linii.
Smacznego!
made by Kejt
Lubię wszystko co z kokosem <3 :))
OdpowiedzUsuńmozna zamiast margaryny maslo?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest masło :)
Usuń