poniedziałek, 7 października 2013

KOKOSOWE CIASTECZKA

czyli ciąg dalszy słodkości :)

KOKOSOWE CIASTECZKA





Składniki:


na ciasto:
  • 1 szklanka pszennej mąki,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/ szklanki cukru trzcinowego,
  • 125 g stopionego masła.
na polewę:
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 125 g stopionego masła,
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego.
Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki ciasta i wykładamy je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Mleko mieszamy z miodem oraz z masłem, podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze przez około 20- 25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa.
Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej 2-3 godziny) i kroimy według zaznaczonych linii.


Smacznego!

made by Kejt



przepis z KUCHNIA nr 11-2012, dodaję do akcji:


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...