sobota, 26 października 2013

PODWOJNIE CZEKOLADOWE MUFFINY

Nie wiem jak wygląda Wasz weekend, ale mój bardzo pracowicie...
Przez całą sobotę i niedzielę dokształcam się zawodowo, notabene jedną z najlepszych metod w fizjoterapii-Briana Mulligana (dla zainteresowanych aspektami medycznymi załączam coś więcej do poczytania http://www.mulliganconcept.pl/metoda-mulligana ), więc teraz specjalny przepis na "lepsze działanie komórek nerwowych" :)

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE MUFFINY



Składniki (na około 16 babeczek):
  • 200 g cukru,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 45 g dobrego kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki chudego mleka,
  • 1/2 szklanki dobrego espresso
  • 1 tabliczka białej czekolady.
Wykonanie:
Cukier mieszamy z mąką, kakao, solą, sodą i proszkiem.W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Powoli dodajemy przestudzone espresso, cały czas mieszając. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) foremki na muffiny i pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli tak, to patyczek wyjęty z muffin powinien być suchy. Gdy jest mokry, to pieczemy przez kolejne 10 minut. 
Babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
Robimy polewę- w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę dobrej, białej czekolady i pokrywamy nią muffiny.


Smacznego!

made by Kejt & madzior

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...