czwartek, 17 października 2013

ROZGRZEWAJACA ZUPA-KREM GROSZKOWA Z MIETOWA NUTKA


Czyli sposób na jesienną, chłodną aurę. 

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA-KREM GROSZKOWA Z MIĘTOWĄ NUTKĄ




Składniki:

  • 1,5 opakowania mrożonego groszku,
  • 6 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 1 l wywaru drobiowo-warzywnego,
  • spora garść świeżej mięty,
  • sól, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • cynamon,
  • pieprz cayenne. 
Wykonanie:


Ziemniaki zalewamy 1 szklanką zimnej wody.  Dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy 1 opakowanie groszku. Czekamy, aż warzywa ponownie zabulgoczą i od tego czasu gotujemy bez przykrycia 3-4 minuty.
Listki mięty myjemy i odkładamy najmniejsze i najdelikatniejsze, resztę wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.
Międzyczasie w osobnym garnku gotujemy pozostały groszek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia dodajemy połowę groszku z drugiego garnuszka, odłożone listki mięty i gorący wywar. Całość miksujemy na krem- powinien być idealnie gładki, także lepiej miksować chwilę dłużej, niż krócej :) Jeśli zupa jest za gęsta, możemy ją rozcieńczyć wodą. Powstały krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i świeżo startą gałką muszkatołową oraz szczyptą cynamonu. Przekładamy do miseczek, dekorujemy pozostałym groszkiem i listkami mięty.




Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:




3 komentarze:

  1. Groszkową robiłam, ale bez mięty... Muszę kiedyś spróbować z :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Mięta daje przyjemny, orzeźwiający efekt :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Intryguje mnie polaczenie tak dwoch roznych przypraw, rzeskiej miety i cieplego cynamonu:)
    No nic, trzeba to po prostu przetestowac!;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...