Rewelacyjny przepis Billa Grangera, australijskiego restauratora i autora książek kulinarnych oraz gospodarza programów kulinarnych KUCHNIA TV.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 podwójny filet z kurczaka (nieduży),
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki miodu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki białego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 3-4 cm kawałek świeżego imbiru,
- 3 łyżki wywaru z kurczaka,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Oczyszczone i osuszone piersi kurczaka obtaczamy w mące, wymieszanej z solą, pieprzem i przyprawą „pięć smaków". Mięso obsmażamy z obu stron na odrobinie gorącego oleju. Kiedy się zrumieni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C. Odkrawamy piętki z cytryny i następnie kroimy ją w ósemki. Do rondla wlewamy olej, wrzucamy cytrynę i imbir, pokrojony w zapałki, chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy miód, cukier oraz sok z cytryny. Sos przez chwilę odparowujemy, żeby nabrał konsystencji syropu. Wlewamy wino i sos sojowy oraz wywar z kurczaka. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Mięso kroimy po skosie ostrym nożem na plastry. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Kurczaka polewamy sosem i dekorujemy listkami kolendry.
wygląda cudnie ! pycha ;)
OdpowiedzUsuńTak samo smakuje :) Pozdrawiam
Usuń