Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka ,
- 2 roztrzepane jajka ,
- 4 szklanki mąki,
- 6 łyżek cukru,
- pół kostki masła-stopionego i ostudzonego,
- 4 dag drożdży,
- szczypta soli.
nadzienie:
- 1/4 kostki stopionego masła,
- około 1/2 szklanki cukru,
- 2-3 łyżeczki cynamonu,
- jajko do posmarowania.
Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy i wlewamy masło. Wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia, czyli do momentu podwojenia objętości.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części.
Każdą z nich wałkujemy, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki, układamy na blaszce zachowując dystans pomiędzy ciastkami, tak aby dać im miejsce na wyrośnięcie.
robiłam je wczoraj.. ale nie wyszły mi takie ładne. Nadzienie mi się rozlało i przypaliło w piekarniku:(( ale Twoje wyglądają pyszniutko:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszły, jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Urocze :)
OdpowiedzUsuń