To już ostatni etap w naszej podróży przez Europę. Dotarliśmy do Polski :)
Nasz kraj nie posiada wielkich tradycji makaronowych, ale danie, które jako pierwsze przychodzi mi na myśl to łazanki!
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 5-6 średnich prawdziwków,
- 250 g makaronu łazankowego,
- 1 szalotka,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy na nim szalotkę. Następnie przez około 3-5 minut podsmażamy kapustę, często mieszając, tak aby się nie przypaliła.
Grzyby oczyszczamy, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki.
Do przesmażonej kapusty dodajemy wywar z grzybów i dusimy przez około 15 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy przez około 5 minut.
Makaron gotujemy al dente. Kapustę mieszamy z grzybami, makaronem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz