sobota, 12 października 2013

LAZANKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI


To już ostatni etap w naszej podróży przez Europę. Dotarliśmy do Polski :)
Nasz kraj nie posiada wielkich tradycji makaronowych, ale danie, które jako pierwsze przychodzi mi na myśl to łazanki!


ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



Składniki: 
  • 1 główka białej kapusty,
  • 5-6 średnich prawdziwków,
  • 250 g makaronu łazankowego,
  • 1 szalotka,
  • olej z pestek winogron,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy na nim szalotkę. Następnie przez około 3-5 minut podsmażamy kapustę, często mieszając, tak aby się nie przypaliła. 
Grzyby oczyszczamy, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki. 
Do przesmażonej kapusty dodajemy wywar z grzybów i dusimy przez około 15 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy przez około 5 minut. 
Makaron gotujemy al dente. Kapustę mieszamy z grzybami, makaronem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 




Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...