Ciąg dalszy rozgrzewania. W rolach głównych występują: ognista papryczka chili, wyrazisty czosnek i energetyzujący imbir, czyli niezawodne trio antyprzeziębieniowe.
CHILL(I)OUTOWY KURCZAK
Składniki:
- 2-3 łyżki mąki,
- 50 dag piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryczka chili,
- 2 kwaśne jabłka,
- 5 suszonych moreli,
- 1 szklanka wywaru warzywnego,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w części. Kawałki mięsa solimy i obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na pół ząbki czosnku i całą papryczkę. Całość dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki jabłka, morele i wlewamy część wywaru. Dusimy pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
made by Kejt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz