sobota, 19 października 2013

CHILL(I)OUTOWY KURCZAK


Ciąg dalszy rozgrzewania. W rolach głównych występują: ognista papryczka chili, wyrazisty czosnek i energetyzujący imbir, czyli niezawodne trio antyprzeziębieniowe.

CHILL(I)OUTOWY KURCZAK

Składniki:
  • 2-3 łyżki mąki, 
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 2 kwaśne jabłka, 
  • 5 suszonych moreli,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w części. Kawałki mięsa solimy i obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na pół ząbki czosnku i całą papryczkę. Całość dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki jabłka, morele i wlewamy część wywaru. Dusimy pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. 
Podajemy z ryżem. 



Smacznego!

made by Kejt

Przepis z:  KUCHNIA nr 3-2010, bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...