poniedziałek, 14 października 2013

CYTRYNOWO-IMBIROWY KURCZAK


Rewelacyjny przepis Billa Grangera, australijskiego restauratora i autora książek kulinarnych oraz gospodarza programów kulinarnych KUCHNIA TV.  


CYTRYNOWO-IMBIROWY KURCZAK



Składniki (dla 2 osób):

  • 1 podwójny filet z kurczaka (nieduży),
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:

Oczyszczone i osuszone piersi kurczaka obtaczamy w mące, wymieszanej z solą, pieprzem i przyprawą „pięć smaków". Mięso obsmażamy  z obu stron na odrobinie gorącego oleju. Kiedy się zrumieni, przekładamy do naczynia żaroodpornego  i pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C. Odkrawamy piętki z cytryny i następnie kroimy ją w ósemki. Do rondla wlewamy olej, wrzucamy cytrynę i imbir, pokrojony w zapałki, chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy miód, cukier oraz sok z cytryny. Sos przez chwilę odparowujemy, żeby nabrał konsystencji syropu. Wlewamy wino i sos sojowy oraz wywar z kurczaka. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Mięso kroimy po skosie ostrym nożem na plastry. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Kurczaka polewamy sosem i  dekorujemy listkami kolendry. 




Smacznego!

Przepis z programu "Kuchnia Billa" dodaję do akcji:




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...