środa, 7 października 2015

LOSOS W PANIERCE KOKOSOWO-OTREBOWEJ

Powroty nigdy nie są łatwe... zwłaszcza po dłuższych, tych nieplanowanych przerwach :-P Mam nadzieję, że teraz wpisy będą pojawiać się regularniej, bo gotowania ani pieczenia wcale nie porzuciłam, o czym możecie się przekonać śledząc moje konto na Instagramie! A dziś proponuję wam łososia, bo jak niegdyś głosiła reklama, ryba wpływa na wszystko ;-)

ŁOSOŚ W PANIERCE KOKOSOWO-OTRĘBOWEJ



Składniki:
  • filet z łososia (ok. 150 g),  
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,  
  • 2 łyżki otrąb pszennych,
  • 50 g ryżu basmati,  
  • skórka z połowy cytryny, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,  
  • 1/3 łyżeczki tartego imbiru
  • łyżeczka oleju kokosowego.
Marynata do łososia:
  • 2 łyżeczki tartego imbiru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • szczypta ostrej papryki chili.
Chutney żurawinowy:
  • pół szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej),  
  • łyżka białego octu winnego,  
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego
  • szczypta chili w proszku.
Wykonanie:

Filet z łososia doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki marynaty: starty imbir, sok z cytryny, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą smarujemy łososia, odkładamy na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Łososia panierujemy w wiórkach kokosowych, pieczemy przez około 20 minut.
Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości przez około 12 minut, cedzimy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy skórkę i sok z cytryny, imbir oraz olej kokosowy, mieszamy.
Żurawinę, ocet, sok z cytryny, cukier oraz szczyptę chili umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez około 2 minuty, aż żurawina zmięknie.
Łososia podajemy na ryżu wraz z chutney żurawinowym. 

Bon Appetit!



Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

P.S. Cytrynę można zastąpić limonką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...