Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :)
Ratatouille z penne
(wym. rat-a-tooey)
(wym. rat-a-tooey)
Składniki (dla 2 głodnych osób):
- 1 mały bakłażan, pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm,
- 2 małe jędrne cukinie, pokrojone na kostkę o boku 2 cm,
- 2 długie papryki, bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm,
- 2 cebule pokrojone w kostkę o boku 2 cm,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa z oliwek,
- czarne oliwki,
- tarty parmezan,
- bazylia/rozmaryn (do dekoracji).
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Jeśli danie jest zbyt płynne, odparowujemy, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Przepis z programu: "Jacques Pepin: Nowe dania na szybko" i bierze udział w akcji:
Bardzo lubię włoską kuchnię. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńW dodatku fajnie przyozdobione i podane
OdpowiedzUsuń---
klik