poniedziałek, 30 września 2013

RATATOUILLE Z PENNE


Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :)  

Ratatouille z penne
(wym. 
rat-a-tooey)



Składniki (dla 2 głodnych osób):

  • 1 mały bakłażan, pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm, 
  • 2 małe jędrne cukinie, pokrojone na kostkę o boku 2 cm,
  • 2 długie papryki, bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę o boku 2 cm,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • czarne oliwki,
  • tarty parmezan,
  • bazylia/rozmaryn (do dekoracji).
Wykonanie:


Wszystkie składniki wrzucamy do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Jeśli danie jest zbyt płynne, odparowujemy, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 

Międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  

W dużej misie mieszamy ratatouille, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i oliwę. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z ciepłą ratatouille. Posypujemy oliwkami i serem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. 




Bon apetit!

Przepis z programu: "Jacques Pepin: Nowe dania na szybko" i bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię włoską kuchnię. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. W dodatku fajnie przyozdobione i podane


    ---
    klik

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...