środa, 25 września 2013

ÄLPLERMAGRONEN

zwany inaczej "Älplermaccaronen" lub "maccheroni dell’alpigiano" to tradycyjne szwajcarskie danie, którego bazą jest makaron. Potrawa ta jest popularna w alpejskiej części kraju, a przywędrowała podobno wraz włoskimi robotnikami pracującymi przy budowie Gotthardtunnel.


Także kolejnym naszym przystankiem w podróży przez Europę jest Szwajcaria. 

ÄLPLERMAGRONEN



Składniki (dla 2 osób):


  • 4-5 małych ziemniaków,
  • 2 garści makaronu rurki,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 100 g boczku,
  • 1/2 kubeczka śmietany, 
  • 3 jabłka, 
  • sól,
  • świeżo mielony biały pieprz. 
Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonej wody, gotujemy przez 5 minut. Następnie dorzucamy do tego makaron i gotujemy razem 10 min. Makaron i ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, zalewamy podgrzaną na patelni śmietaną, doprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy w rozgrzanym do koło 150 stopni piekarniku przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy wytopionym wcześniej, pokrojonym w kosteczkę boczkiem. 

Älplermagronen serwujemy z musem jabłkowym. Obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody i laski cynamonu.




Guten Appetit!

Przepis bierze udział w akcji:


Inspirację czerpałam z:
http://szwajcarsko.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...