zwany inaczej "Älplermaccaronen" lub "maccheroni dell’alpigiano" to tradycyjne szwajcarskie danie, którego bazą jest makaron. Potrawa ta jest popularna w alpejskiej części kraju, a przywędrowała podobno wraz włoskimi robotnikami pracującymi przy budowie Gotthardtunnel.
Także kolejnym naszym przystankiem w podróży przez Europę jest Szwajcaria.
ÄLPLERMAGRONEN
Składniki (dla 2 osób):
- 4-5 małych ziemniaków,
- 2 garści makaronu rurki,
- 100 g tartego parmezanu,
- 100 g boczku,
- 1/2 kubeczka śmietany,
- 3 jabłka,
- sól,
- świeżo mielony biały pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonej wody, gotujemy przez 5 minut. Następnie dorzucamy do tego makaron i gotujemy razem 10 min. Makaron i ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, zalewamy podgrzaną na patelni śmietaną, doprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy w rozgrzanym do koło 150 stopni piekarniku przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy wytopionym wcześniej, pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
Älplermagronen serwujemy z musem jabłkowym. Obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody i laski cynamonu.
Guten Appetit!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz