Składniki (dla 2 osób):
- podwójny filet z kurczaka,
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
WYKONANIE:
Otartą skórkę z cytryny mieszamy z posiekanymi listami tymianku i igiełkami rozmarynu. Cytrynę kroimy w ósemkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dzielimy na dwie części. Nacinamy delikatnie mięso w 3-4 miejscach i wsuwamy mieszankę cytrynowo- ziołową. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nią filet z kurczaka. Pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni, polewając co jakiś czas sosem z pieczenia.
Można podać z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
wygląda bajecznie:)) Zapraszam cię na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe składniki, ale efekt zniewalający :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń