Jako wielka fanka makaronu w każdej postaci, a także podróży nie mogłam przejść obojętnie obok akcji "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!", dlatego podejmuję wyzwanie :)
Pierwszy przystanek w naszej wspólnej podróży przez Europę to boskie Włochy :)
Pierwszy przystanek w naszej wspólnej podróży przez Europę to boskie Włochy :)
MAKARON Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ
Proste i szybkie wykonanie. Najlepiej do sosu pasuje spaghettini, ale nie miałam go niestety chwilowo w domu :) Przepis ten kojarzy mi się z wakacjami i pełnym relaksem.
Składniki (dla 4 osób):
- 3-4 garści makaronu (z pszenicy durum),
- 200 ml śmietany 12 %,
- 100 g sera gorgonzola,
- 2 garści łuskanych orzechów włoskich,
- 1 cebula,
- 50 g masła,
- sól,
- tarty parmezan.
JAK TO ROBIMY???
Drobno posiekane orzechy podsmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, szczyptę soli oraz śmietanę. Mieszamy i podgrzewamy, aż do połączenia wszystkich składników.
Wrzucamy odcedzony makaron na patelnię z sosem, całość mieszamy.
Podajemy posypane tartym parmezanem.
uwielbiam makarony:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam to właśnie, pyszne, świetny pomysł z orzechami
OdpowiedzUsuńzrobiłam to właśnie, pyszne, świetny pomysł z orzechami
OdpowiedzUsuń