czwartek, 12 września 2013

MALINOWE ROZKI




Składniki:
  • 100 ml letniego mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 15 dag masła,
  •  maliny (na nadzienie).

Wykonanie:

Mleko, drożdże i cukier mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut, by drożdże podrosły.
Następnie mieszamy je z żółtkami i wlewamy do mąki wymieszanej z masłem.
Zagniecione ciasto wkładamy do głębokiego naczynia z bardzo zimną woda i czekamy aż ciasto wypłynie.
Po wyjęciu układamy je posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, wałkujemy na okrągłe placki, z których następnie wycinamy około 12 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkącika kładziemy po malinie, następnie zwijamy, szczelnie ściskając rogi.
Rożki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (aż uzyskają złoty kolor). 

Smacznego!










1 komentarz:

  1. Właśnie idę spać może mi się przyśnią te urocze rożki, :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...