Składniki:
- 100 ml letniego mleka,
- 5 dag drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 30 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 15 dag masła,
- maliny (na nadzienie).
Wykonanie:
Mleko, drożdże i cukier mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut, by drożdże podrosły.
Następnie mieszamy je z żółtkami i wlewamy do mąki wymieszanej z masłem.
Zagniecione ciasto wkładamy do głębokiego naczynia z bardzo zimną woda i czekamy aż ciasto wypłynie.
Po wyjęciu układamy je posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, wałkujemy na okrągłe placki, z których następnie wycinamy około 12 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkącika kładziemy po malinie, następnie zwijamy, szczelnie ściskając rogi.
Rożki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (aż uzyskają złoty kolor).
Następnie mieszamy je z żółtkami i wlewamy do mąki wymieszanej z masłem.
Zagniecione ciasto wkładamy do głębokiego naczynia z bardzo zimną woda i czekamy aż ciasto wypłynie.
Po wyjęciu układamy je posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, wałkujemy na okrągłe placki, z których następnie wycinamy około 12 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkącika kładziemy po malinie, następnie zwijamy, szczelnie ściskając rogi.
Rożki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (aż uzyskają złoty kolor).
Smacznego!
Przepis zapożyczony z: http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/08/Rozki-z-roza-lub-malinami.html
Właśnie idę spać może mi się przyśnią te urocze rożki, :-)
OdpowiedzUsuń