Pyszne bułki z migdałową kruszonką.
Składniki:
na bułki:
- 500 g mąki pszennej,
- 70 g roztopionego masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 3 jajka w tym 1 do posmarowania bułeczek,
- 200 ml mleka.
na kruszonkę:
- 50 g zmielonych migdałów,
- 35 g miękkiego masła,
- 40 g brązowego cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- szczypta cynamonu.
JAK TO ROBIMY?
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól rozczyn z drożdży. Następnie dodajemy 2 uprzednio roztrzepane jajka i mleko. Wyrabiamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy roztopione masło i kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i odkładamy do miski. Czekamy, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 13 części , z których formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu gdy bułeczki podwoją swoją objętość.
Międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Smacznego!
Źródło inspiracji:
PIĘKNE. PRZEPIĘKNE. I NAJPEWNIEJ BARDZO SMACZNE:).POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń