piątek, 20 września 2013

DROZDZOWE BULECZKI


Pyszne bułki z migdałową kruszonką.

Składniki:


na bułki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka w tym 1 do posmarowania bułeczek,
  • 200 ml mleka.

na kruszonkę:
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 35 g miękkiego masła,
  • 40 g brązowego cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • szczypta cynamonu.

JAK TO ROBIMY?

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól rozczyn z drożdży. Następnie dodajemy 2 uprzednio roztrzepane jajka i mleko. Wyrabiamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy roztopione masło i kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i odkładamy do miski. Czekamy, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 13 części , z których formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu gdy bułeczki podwoją swoją objętość.
Międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.




Smacznego!

Źródło inspiracji:

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...