wtorek, 10 września 2013

TARTA POMIDOROWA

TARTA POMIDOROWA



Składniki:

ciasto:

  • 1 łyżka białego octu winnego, 
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 85 g mąki kukurydzianej,
  • 85 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 100 g zimnego masła
nadzienie:
  • 2 duże pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w cienkie plasterki,
  • oliwa,
  • 3 jajka,
  • 60 ml mleka 
  • 60 ml śmietanki 36%,
  • 80 ml kwaśnej śmietany 22 %,
  • 1/2 cebuli, 
  • 1/2 łyżeczki soli i cukru,
  • 200 g ostrego, żółtego sera. 
Wykonanie:

Robimy ciasto: ocet rozcieńczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, schładzamy kilka  minut w zamrażalniku. Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem i z solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy, aż postanie kruszonka. Wlewamy wodę z octem, zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Dłonią spłaszczamy placek i zawijamy w folię, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. 
Potem wałkujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. 
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Po wyjęciu studzimy. 

Międzyczasie przygotowujemy nadzienie: plastry pomidora polewamy oliwą, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy na deskę przykrytą ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar soku, a następnie usuwamy skórki z pomidorów. Jajka miksujemy z mlekiem, śmietanką i śmietaną, dodajemy cebulę, przyprawiamy solą i cukrem. Wrzucamy starty ser i miksujemy jeszcze przez chwilę. 
Na wystudzonym spodzie układamy plasterki pomidora, zalewamy je masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa się zetnie. 



Smacznego!

Przepis: KUCHNIA nr 8-2013 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...