TARTA POMIDOROWA
ciasto:
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 85 g mąki kukurydzianej,
- 85 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g zimnego masła
nadzienie:
- 2 duże pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w cienkie plasterki,
- oliwa,
- 3 jajka,
- 60 ml mleka
- 60 ml śmietanki 36%,
- 80 ml kwaśnej śmietany 22 %,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 łyżeczki soli i cukru,
- 200 g ostrego, żółtego sera.
Wykonanie:
Robimy ciasto: ocet rozcieńczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, schładzamy kilka minut w zamrażalniku. Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem i z solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy, aż postanie kruszonka. Wlewamy wodę z octem, zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Dłonią spłaszczamy placek i zawijamy w folię, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki.
Potem wałkujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę.
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu studzimy.
Międzyczasie przygotowujemy nadzienie: plastry pomidora polewamy oliwą, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy na deskę przykrytą ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar soku, a następnie usuwamy skórki z pomidorów. Jajka miksujemy z mlekiem, śmietanką i śmietaną, dodajemy cebulę, przyprawiamy solą i cukrem. Wrzucamy starty ser i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Na wystudzonym spodzie układamy plasterki pomidora, zalewamy je masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!
Przepis: KUCHNIA nr 8-2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz