Składniki (dla 4 osób):
- 400 g spaghetti nr 7,
- 3 małe cukinie,
- 1 cebula,
- 1/2 papryki,
- 3 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- tarty parmezan,
- oliwa,
- sól,
- świeżo mielony biały pieprz.
Jak to robimy?
Warzywa kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, a po chwili cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z gałką muszkatołową. Odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię z warzywami, polewamy kilkoma kroplami oliwy, dodajemy jajka i energicznie mieszamy.
Parmezan podajemy osobno, gdyż wiele osób woli carbonare bez sera!
Smacznego!
Smacznego!
P.S. Według Włochów carbonara smakuje najlepiej z spaghetti nr 7, zwane także spaghettoni.
Przepis z: Kuchnia Miriamo "Toskańska radość gotowania"
Przepis z: Kuchnia Miriamo "Toskańska radość gotowania"
bardzo pomyslowe fotki :)
OdpowiedzUsuńdzięki :D
Usuń