niedziela, 15 września 2013

WEGETARIANSKA CARBONARA



Składniki (dla 4 osób):

  • 400 g spaghetti nr 7, 
  • 3 małe cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1/2 papryki,
  • 3 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • tarty parmezan,
  • oliwa, 
  • sól,
  • świeżo mielony biały pieprz. 
Jak to robimy?

Warzywa kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, a po chwili cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. 
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z gałką muszkatołową. Odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię z warzywami, polewamy kilkoma kroplami oliwy, dodajemy jajka i energicznie mieszamy.




Parmezan podajemy osobno, gdyż wiele osób woli carbonare bez sera!

Smacznego!

P.S. Według Włochów carbonara smakuje najlepiej z spaghetti nr 7, zwane także spaghettoni.

Przepis z:  Kuchnia Miriamo "Toskańska radość gotowania"

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...