niedziela, 22 września 2013

MAKARON Z ORZECHAMI I GORGONZOLA

Jako wielka fanka makaronu w każdej postaci, a także podróży nie mogłam przejść obojętnie obok akcji "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!", dlatego podejmuję wyzwanie :)

Pierwszy przystanek w naszej wspólnej podróży przez Europę to boskie Włochy :)

MAKARON Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ

Proste i szybkie wykonanie. Najlepiej do sosu pasuje spaghettini, ale nie miałam go niestety chwilowo w domu :) Przepis ten kojarzy mi się z wakacjami i pełnym relaksem. 


Składniki (dla 4 osób):

  • 3-4 garści makaronu (z pszenicy durum),
  • 200 ml śmietany 12 %,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 2 garści łuskanych orzechów włoskich, 
  • 1 cebula,
  • 50 g masła, 
  • sól, 
  • tarty parmezan. 
JAK TO ROBIMY???

Drobno posiekane orzechy podsmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, szczyptę soli oraz śmietanę. Mieszamy i podgrzewamy, aż do połączenia wszystkich składników. 
Wrzucamy odcedzony makaron na patelnię z sosem, całość mieszamy.
Podajemy posypane tartym parmezanem. 



Buon appetito!

Przepis dodaję do akcji:


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...