wtorek, 24 września 2013

KURCZAK CYTRYNOWO-ZIOLOWY



Składniki (dla 2 osób):

  • podwójny filet z kurczaka,
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 
WYKONANIE:

Otartą skórkę z cytryny mieszamy z posiekanymi listami tymianku i igiełkami rozmarynu. Cytrynę kroimy w ósemkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dzielimy na dwie części. Nacinamy delikatnie mięso w 3-4 miejscach i wsuwamy mieszankę cytrynowo- ziołową. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nią filet z kurczaka. Pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni, polewając co jakiś czas sosem z pieczenia. 
Można podać z pieczonymi ziemniakami. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. wygląda bajecznie:)) Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby zwykłe składniki, ale efekt zniewalający :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...