poniedziałek, 30 września 2013

RATATOUILLE Z PENNE


Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :)  

Ratatouille z penne
(wym. 
rat-a-tooey)



Składniki (dla 2 głodnych osób):

  • 1 mały bakłażan, pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm, 
  • 2 małe jędrne cukinie, pokrojone na kostkę o boku 2 cm,
  • 2 długie papryki, bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę o boku 2 cm,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • czarne oliwki,
  • tarty parmezan,
  • bazylia/rozmaryn (do dekoracji).
Wykonanie:


Wszystkie składniki wrzucamy do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Jeśli danie jest zbyt płynne, odparowujemy, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 

Międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  

W dużej misie mieszamy ratatouille, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i oliwę. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z ciepłą ratatouille. Posypujemy oliwkami i serem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. 




Bon apetit!

Przepis z programu: "Jacques Pepin: Nowe dania na szybko" i bierze udział w akcji:

niedziela, 29 września 2013

JAJKA ALLA PLAYBOY


Odkąd zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że w końcu go zrobię :)
Idealnym momentem na leniwe śniadanie jest niedzielny poranek. 



Jajka alla Playboy





Składniki dla 2 osób:
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej, w tym 4 pokrojone na drobne kawałki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 10 dag małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki,
  • garść drobno posiekanego szczypiorku,
  • 10 dag sera brie pokrojonego w małe kawałki, 
  • 4 świeże jajka,
  • sól,
  • świeżo mielony biały pieprz.
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni, a 2 duże filiżanki natłuszczamy oliwą.
Cztery plastry szynki parmeńskiej układamy na kratce i podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy pieczarki i pokrojoną szynkę parmeńską. Podsmażamy przez około 5 minut do zrumienienia. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połowę sera. 
Tak przygotowaną masę przekładamy do filiżanek, na wierzch wbijając jajka, tak by żółtka się nie rozlały. Wstawiamy filiżanki do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.
Wyjmujemy z pieca, posypujemy pozostałym serem i dopiekamy przez kolejne 10 minut.

Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonej szynki parmeńskiej, tak by sterczały niczym uszy króliczka "Playboya". Doprawiamy pieprzem i od razu podajemy z ulubionym pieczywem!

P.S. Jak napisał Gino D'Acampo unikalne połączenie sera brie i szynki parmeńskiej jest na prawdę buonissimo, spróbujcie sami!


środa, 25 września 2013

ÄLPLERMAGRONEN

zwany inaczej "Älplermaccaronen" lub "maccheroni dell’alpigiano" to tradycyjne szwajcarskie danie, którego bazą jest makaron. Potrawa ta jest popularna w alpejskiej części kraju, a przywędrowała podobno wraz włoskimi robotnikami pracującymi przy budowie Gotthardtunnel.


Także kolejnym naszym przystankiem w podróży przez Europę jest Szwajcaria. 

ÄLPLERMAGRONEN



Składniki (dla 2 osób):


  • 4-5 małych ziemniaków,
  • 2 garści makaronu rurki,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 100 g boczku,
  • 1/2 kubeczka śmietany, 
  • 3 jabłka, 
  • sól,
  • świeżo mielony biały pieprz. 
Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do osolonej wody, gotujemy przez 5 minut. Następnie dorzucamy do tego makaron i gotujemy razem 10 min. Makaron i ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, zalewamy podgrzaną na patelni śmietaną, doprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy w rozgrzanym do koło 150 stopni piekarniku przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy wytopionym wcześniej, pokrojonym w kosteczkę boczkiem. 

Älplermagronen serwujemy z musem jabłkowym. Obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody i laski cynamonu.




Guten Appetit!

Przepis bierze udział w akcji:


Inspirację czerpałam z:
http://szwajcarsko.blogspot.com

wtorek, 24 września 2013

KURCZAK CYTRYNOWO-ZIOLOWY



Składniki (dla 2 osób):

  • podwójny filet z kurczaka,
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 
WYKONANIE:

Otartą skórkę z cytryny mieszamy z posiekanymi listami tymianku i igiełkami rozmarynu. Cytrynę kroimy w ósemkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dzielimy na dwie części. Nacinamy delikatnie mięso w 3-4 miejscach i wsuwamy mieszankę cytrynowo- ziołową. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nią filet z kurczaka. Pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni, polewając co jakiś czas sosem z pieczenia. 
Można podać z pieczonymi ziemniakami. 



Smacznego!

niedziela, 22 września 2013

MAKARON Z ORZECHAMI I GORGONZOLA

Jako wielka fanka makaronu w każdej postaci, a także podróży nie mogłam przejść obojętnie obok akcji "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!", dlatego podejmuję wyzwanie :)

Pierwszy przystanek w naszej wspólnej podróży przez Europę to boskie Włochy :)

MAKARON Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ

Proste i szybkie wykonanie. Najlepiej do sosu pasuje spaghettini, ale nie miałam go niestety chwilowo w domu :) Przepis ten kojarzy mi się z wakacjami i pełnym relaksem. 


Składniki (dla 4 osób):

  • 3-4 garści makaronu (z pszenicy durum),
  • 200 ml śmietany 12 %,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 2 garści łuskanych orzechów włoskich, 
  • 1 cebula,
  • 50 g masła, 
  • sól, 
  • tarty parmezan. 
JAK TO ROBIMY???

Drobno posiekane orzechy podsmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, szczyptę soli oraz śmietanę. Mieszamy i podgrzewamy, aż do połączenia wszystkich składników. 
Wrzucamy odcedzony makaron na patelnię z sosem, całość mieszamy.
Podajemy posypane tartym parmezanem. 



Buon appetito!

Przepis dodaję do akcji:


piątek, 20 września 2013

DROZDZOWE BULECZKI


Pyszne bułki z migdałową kruszonką.

Składniki:


na bułki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka w tym 1 do posmarowania bułeczek,
  • 200 ml mleka.

na kruszonkę:
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 35 g miękkiego masła,
  • 40 g brązowego cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • szczypta cynamonu.

JAK TO ROBIMY?

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól rozczyn z drożdży. Następnie dodajemy 2 uprzednio roztrzepane jajka i mleko. Wyrabiamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy roztopione masło i kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i odkładamy do miski. Czekamy, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 13 części , z których formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu gdy bułeczki podwoją swoją objętość.
Międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.




Smacznego!

Źródło inspiracji:

wtorek, 17 września 2013

MALINOWE MUFFINY Z BIALA CZEKOLADA

Jeszcze letnio, choć aura w Krakowie iście jesienna...

MALINOWE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Składniki (na około 16 muffin):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 120 g cukru,
  • 1 jajko, 
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki malin,
  • tabliczka dobrej, białej czekolady.
Jak to robimy?

W dużym naczyniu mieszamy suche składniki, czyli mąkę, płatki, cukier oraz proszek do pieczenia. 
W drugim łączymy mokre- jajko, mleko i olej. Mokre mieszamy z suchymi, dodajemy posiekaną w kostkę białą czekoladę, maliny oraz skórkę z cytryny. 
Masę przekładamy papilotek lub silikonowych foremek i pieczemy przez około 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.




Smacznego!

niedziela, 15 września 2013

WEGETARIANSKA CARBONARA



Składniki (dla 4 osób):

  • 400 g spaghetti nr 7, 
  • 3 małe cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1/2 papryki,
  • 3 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • tarty parmezan,
  • oliwa, 
  • sól,
  • świeżo mielony biały pieprz. 
Jak to robimy?

Warzywa kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, a po chwili cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. 
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z gałką muszkatołową. Odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię z warzywami, polewamy kilkoma kroplami oliwy, dodajemy jajka i energicznie mieszamy.




Parmezan podajemy osobno, gdyż wiele osób woli carbonare bez sera!

Smacznego!

P.S. Według Włochów carbonara smakuje najlepiej z spaghetti nr 7, zwane także spaghettoni.

Przepis z:  Kuchnia Miriamo "Toskańska radość gotowania"

czwartek, 12 września 2013

MALINOWE ROZKI




Składniki:
  • 100 ml letniego mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 15 dag masła,
  •  maliny (na nadzienie).

Wykonanie:

Mleko, drożdże i cukier mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut, by drożdże podrosły.
Następnie mieszamy je z żółtkami i wlewamy do mąki wymieszanej z masłem.
Zagniecione ciasto wkładamy do głębokiego naczynia z bardzo zimną woda i czekamy aż ciasto wypłynie.
Po wyjęciu układamy je posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, wałkujemy na okrągłe placki, z których następnie wycinamy około 12 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkącika kładziemy po malinie, następnie zwijamy, szczelnie ściskając rogi.
Rożki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (aż uzyskają złoty kolor). 

Smacznego!










wtorek, 10 września 2013

TARTA POMIDOROWA

TARTA POMIDOROWA



Składniki:

ciasto:

  • 1 łyżka białego octu winnego, 
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 85 g mąki kukurydzianej,
  • 85 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 100 g zimnego masła
nadzienie:
  • 2 duże pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w cienkie plasterki,
  • oliwa,
  • 3 jajka,
  • 60 ml mleka 
  • 60 ml śmietanki 36%,
  • 80 ml kwaśnej śmietany 22 %,
  • 1/2 cebuli, 
  • 1/2 łyżeczki soli i cukru,
  • 200 g ostrego, żółtego sera. 
Wykonanie:

Robimy ciasto: ocet rozcieńczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, schładzamy kilka  minut w zamrażalniku. Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem i z solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy, aż postanie kruszonka. Wlewamy wodę z octem, zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Dłonią spłaszczamy placek i zawijamy w folię, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. 
Potem wałkujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. 
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Po wyjęciu studzimy. 

Międzyczasie przygotowujemy nadzienie: plastry pomidora polewamy oliwą, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy na deskę przykrytą ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar soku, a następnie usuwamy skórki z pomidorów. Jajka miksujemy z mlekiem, śmietanką i śmietaną, dodajemy cebulę, przyprawiamy solą i cukrem. Wrzucamy starty ser i miksujemy jeszcze przez chwilę. 
Na wystudzonym spodzie układamy plasterki pomidora, zalewamy je masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez około 40 minut, aż masa się zetnie. 



Smacznego!

Przepis: KUCHNIA nr 8-2013 



niedziela, 8 września 2013

DESER NIEWIDKA

Dzisiaj przepis na zaskakujący deser , ale niestety dla jakże wielu dzieci prawdziwy :(

DESER NIEWIDKA

Składniki:

  • 250 g niczego,
  • 3 nic,
  • 100 ml niczego, 
  • 1 łyżka niczego, 
  • 1/2 szklanki niczego,
  • 1 torebka niczego, 
  • 2 łyżeczki niczego, 
  • szczypta niczego,
  • otarta skórka z niczego. 
Jak to robimy???


Wszystkie składniki na deser niewidkę powinny być w temperaturze pokojowej. Wyciągamy je z pustej lodówki ok. 1 godziny przed przygotowaniem. W dużej misce mieszamy 250 g niczego, 1 łyżkę niczego, 1 torebkę niczego, 2 łyżeczki niczego oraz szczyptę niczego.
W drugiej misce ucieramy trzepaczką 3 nic, 100 ml niczego i 1/2 szklanki niczego.
Suche i mokre nic mieszamy do połączenia niczego, a pod koniec dodajemy skórkę otartą z niczego.
Gotowe nic przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w pustym piekarniku, aż do zrumienienia.
Po upieczeniu studzimy i podajemy na pustym talerzu posypane niczym!


Pusty talerz - tak niestety wygląda posiłek ponad 160000 polskich dzieci.
Weź udział w Podziel się Posiłkiem i razem nagłośnijmy ten problem!!!

Jak działa? Wystarczy kupić jogurty Danone oznaczone logiem programu  – Talerzykiem, w okresie od września do końca października 2013 roku.
Dzięki temu część zysków ze sprzedaży produktów zostanie przekazana na ufundowanie posiłków niedożywionym dzieciom. Ty też możesz pomóc!

Więcej szczegółów programu znajdziecie po kliknięciu w poniższy baner:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...