wtorek, 7 lutego 2012

POLEDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI W MIGDAŁOWEJ POSYPCE

Suszone pomidory to świetna, oczywiście włoska, przekąska. Ostatnio cieszą się wielką popularnością, zapewne dlatego gdyż są smaczne i niesamowicie aromatyczne.
Pasują dosłownie do wszystkiego- makaronów, kanapek, mięs...



  POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI W MIGDAŁOWEJ POSYPCE

Składniki (dla 4 osób):

  • 2-3 polędwiczek wieprzowych (ok. 60 dag).
marynata:
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu (gdy nie mamy to ew. 1 łyżeczka suszonego), 
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego (ja używam jasnego), 
  • sól, świeżo mielony pieprz.
pierzynka:
  • 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów,
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • świeżo mielony pieprz.
posypka:
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki tartej bułki, 
  • oliwa z oliwek. 


Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty.

Polędwiczki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w 2-3 cm grubości plasterki. Przekładamy do osobnego naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na ok. 2 h do lodówki.
Pomidory wyciągamy z zalewy, odsączmy i kroimy w cienkie paseczki.
Mieszamy z czosnkiem, parmezanem i pieprzem.
W moździerzu ucieramy migdały,

które potem mieszamy z tartą bułką i oliwą, tak aby posypka była wilgotna.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron, układamy polędwiczki. Na każdej kładziemy pastę z suszonych pomidorów, a na niej posypkę.

Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (aż wierzch będzie rumiany).


Smacznego!

Przepis z: kuchnia TV z programu "Para w kuchni 2"

2 komentarze:

  1. te polędwiczki są przepyszne polecam, mój szwagier, który lubi tylko tradycyjne dania nie mógł się powstrzymać, dobrze że żonie udało się spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowały :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...