piątek, 3 lutego 2012

CZEKOLADOWE MUFFINKI

Czas na zapowiadane wczoraj muffiny.

Z nimi podobno jest tak, że albo się je kocha, albo się ... kocha jeszcze bardziej.
Nie sposób nie obdarzyć ich uczuciem od pierwszego wejrzenia, gdyż tak bogaty wachlarz smaków trafia w gusta każdego.


                                                  CZEKOLADOWE MUFFINKI:


Składniki (na 12 muffin):
na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka likieru malinowego.


na nadzienie:

  • 125 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 białko.


Wykonanie:
Nadzienie: mascarpone mieszamy z cukrem, mąką i białkiem z jajka. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, a formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przygotowujemy ciasto na muffiny, do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy: cukier, kakao, sól. Robimy wgłębienie, w który umieszczamy żółtko,

a następnie wodę, jogurt, olej i likier malinowy. Składniki delikatnie łączymy mieszając łyżką.
Papilotki wypełniamy przygotowaną wcześniej masą do mniej więcej 1/3 wysokości. Na środek układamy po 1 łyżeczce nadzienia

i przykrywamy resztą masy, tak aby całość zajmowała 2/3 papilotki, gdyż w piekarniku muffiny będą jeszcze rosły.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. pół godziny.


Smacznego!

Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...