środa, 8 lutego 2012

KURCZAK PO MEKSYKANSKU

Nazwa ta została nadana przez moją ciocię, od której dostałam ten przepis parę dobrych lat temu.
Ciocia mieszka w USA, nie za bardzo przepada za gotowaniem (a tym bardziej za tworzeniem nowych przepisów), często odwiedza różne restauracje i pomysł na kurczaka podpatrzyła w pewnej meksykańskiej knajpce (stąd też jego nazwa) i przekazała go dalej. Dziękuję jej za to, bo według mnie ten przepis jest świetnym pomysłem na szybki obiad.

                                                 KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 25 dag mrożonej fasolki szparagowej, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki chili (lub ostrej papryki w proszku),
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego, 
  • 3/4 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej z pestek winogron,
  • sól.


na wierzch:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki lub 1 duża cebula,
  • sos sojowy.


Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Dodajemy do niego 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i solimy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżek oleju z pestek winogron i smażymy mięso, aż uzyska złotawy kolor.

Dodajemy ugotowana wcześniej fasolkę szparagową i smażymy do miękkości.
Odsuwamy wszystko na bok i wsypujemy cukier, imbir i chili,

a następnie wlewamy ocet, oliwę i sos sojowy.
Mieszamy wszystko razem i smażymy jeszcze przez około minutę.
Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem oraz cebulą pokrojoną w talarki/ półtalarki zeszkloną na maśle i obficie skropioną sosem sojowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...