poniedziałek, 13 lutego 2012

PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA

W ramach walki z niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz oglądałam zdjęcia z wakacji z przed kilku lat i odnalazłam dawno nie widzianą Toskanię, w której jestem zakochana bez pamięci od pierwszego wejrzenia.

Przeglądając dalej znalazłam zdjęcia z San Gimignano, jednego z moich ulubionych toskańskich miast- miasta wież. Kiedyś każda bogata mieszkająca tam rodzina miała wieże i była ona tym lepsza, im wyższa. Do dziś zachowało się 15 (z 72). 


Pamiętam, że zmęczeni po całym dniu zwiedzania usiedliśmy w jednej z trattorii i  moim kolejnym wspomnieniem z "średniowiecznego Manhattanu" jest niesamowita pizza, którą tam zamówiłam:

                                          PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA:

Składniki (dla 4 osób):
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 5 dag swieżych drożdży, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.


sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, 
  • cukier, 
  • świeżo mielony pieprz. 


dodatki:
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 10 dag prosciutto crudo,
  • garść zielonych i czarnych oliwek, 
  • 25 dag pomidorków koktajlowych,
  • 2 duże garści rukoli,
  • ew. pęczek świeżej bazylii. 


Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pulpę- pomidory kroimy i doprawiamy oregano, solą, cukrem i pieprzem.  
Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posypujemy starta na tarce o grubych oczkach mozzarellą oraz układamy połowę pomidorków (pokrojonych na pół).

Pizzę wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. 
Wyjmujemy, układamy na niej prosciutto i oliwki i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 7 minut. 

Po wyjęciu posypujemy pozostałymi pomidorkami, rukolą i ewentualnie bazylią.
Od razu podajemy.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenia, aż się przeniosłam sama do Toskani, dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...