czwartek, 9 lutego 2012

MIGDAŁOWO- CYNAMONOWE MUFFINY

Migdały to zdecydowanie moje ulubione bakalie (i jedne z nielicznych, które jadam). Oprócz niesamowitego smaku mało kto wie, że są one "bombą witaminową", a ponadto cennym źródłem wapnia i białka.

Ciekawe jest również pochodzenie tego słowa. Według mitologii greckiej Filis, córka króla Tracji, opuszczona przez kochanka, który wyjechał na wojnę umarła z tęsknoty i zamieniła się w drzewo migdałowca. Jej wybranek po powrocie zalał się łzami przy tym drzewie oraz je zrosił. Migdałowiec zakwitł białymi delikatnymi, kwiatami i dla starożytnych stał się symbolem dziewiczej miłości.
To tyle tytułem wstępu :)

                                           MIGDAŁOWO- CYNAMONOWE MUFFINY

Składniki (na 12 sztuk):

  • 150 g mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 100 g cukru, 
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 250 g kwaśnej śmietany,
  • 60 ml oleju z pestek winogron,
  • sok z 1 cytryny,
  • 200 g cukru pudru, 
  • płatki migdałowe do dekoracji.


Wykonanie: 
Mąkę mieszamy z łyżeczką cynamonu, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Do roztrzepanego jajka dodajemy cukier, olej i śmietanę. Mokre składniki stopniowo łączymy z sypkimi i mieszamy, aż uzyskają odpowiednią konsystencję.

Foremki napełniamy masą do około 3/4 wysokości.
W środek wkładamy po kostce białej czekolady i przykrywamy masą.

Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.

W tym czasie cukier puder mieszamy z pozostałym cynamonem i wlewamy sok wyciśnięty z 1 cytryny, ucieramy aż uzyskamy klarowny lukier.
Po upieczeniu polewamy muffinki lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.


Smacznego!

Przepis inspirowany: http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/12/Muffiny-migdalowe.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...