czwartek, 2 lutego 2012

CALZONE- pieróg

Pizza w kształcie pieroga, czyli :

CALZONE

Składniki (dla 2 osób):

na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 100 ml letniej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • cukier,
  • sól.


na nadzienie:

  • 20 dag dobrej szynki,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 15 dag mozarelli,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • bazylia.


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem i wodą. Następnie wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy, aż będzie miękkie. Formujemy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt mniej więcej okręgu. Połowę smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym wcześniej z ok 2 łyżkami wody. Nakładamy szynkę, kukurydzę i posypujemy posiekaną bazylią i startym (na grubych oczkach tarki) serem.



Na koniec zawijamy pieroga i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 160 stopni, aż do zrumienienia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...