wtorek, 31 lipca 2012

POLEDWICZKI NA RUKOLI

POLĘDWICZKI NA RUKOLI



Składniki (dla 2 osób):
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 30 dag, 
  • świeża rukola (2-3 garści),
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron, 
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • świeżo mielony pieprz


sos:
  • 15 dag sera pleśniowego typu lazur, 
  • 4-5 łyżek śmietany 12%.


JAK TO ROBIMY?



Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie zalewamy w bejcy przygotowanej z oleju i sosu sojowego. Odkładamy na około godzinę do lodówki. 
Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki i doprawiamy je pieprzem. 



Międzyczasie przygotowujemy sos. W garnku na małym ogniu roztapiamy ser. Gdy ser uzyska płynną konsystencję dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez około minutę, a następnie odkładamy. 



Na talerzach rozkładamy rukolę, na niej polędwiczki, a całość polewamy serowym sosem i od razu podajemy. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...