czwartek, 26 lipca 2012

PIZZA VESUVIO

Kolejny świetny przepis Gino D'acampo, tym razem z książki "Bounissimo", którą kupiła niedawno moja siostra :) Muszę przyznać, że jestem oczarowana przepisami Gino. 

PIZZA VESUVIO



Składniki (dla 2 osób):

na ciasto:
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • 300 g mąki, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • szczypta soli. 


nadzienie:
  • 400 g passaty (przecieru pomidorowego, zrobiłam ją smażąc pokrojone w kostki pomidory na oleju, a następnie dusiłam je przez około 30 minut),
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w drobną kostkę,
  • 15 dag dobrego salami, 
  • 10 dag zielonych oliwek pokrojonych w krążki,
  • 30 g świeżo tartego parmezanu, 
  • 10 listków świeżej bazylii,
  • oliwa,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz. 


JAK TO ROBIMY?

W kubku mieszamy wodę z drożdżami i solą. Mąkę wsypujemy do dużego naczynia i pośrodku robimy wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn i oliwę. Drewnianą łyżką mieszamy składniki, by uzyskać wilgotne ciasto. Następnie wyrabiamy je przez około 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Odkładamy na 30 minut. 
Następnie wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy, tak by uzyskać okrągły placek. 
Na blacie rozprowadzamy passattę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy plastry salami, 



kawałki mozzarelli i oliwki. Kropimy oliwą. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, tak by brzegi ciasta się zrumieniły. Na dwie minuty przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i układamy listki bazylii. 




Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...