sobota, 28 lipca 2012

MAKARON Z KURKAMI W SOSIE MIODOWO-CYTRYNOWYM

Dzisiaj kurki korzystając dalej z uroków sezonu na nie polecam

MAKARON Z KURKAMI W SOSIE MIODOWO-CYTRYNOWYM



Składniki (dla 2 osób):
  • 2-3 garście makaronu,
  • 200 g kurek, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • garść natki pietruszki,
  • łyżka masła, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • tarty parmezan.


sos:
  • 2-3 łyżki masła, 
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka śmietany do sosów.


JAK TO ROBIMY?

Oczyszczone i pokrojone kurki obsmażamy na gorącym oleju z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem (około 10 minut). 



Topimy masło, ko którego dodajemy sok z cytryny, miód i śmietanę, a następnie odparowujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż sos uzyska lekką konsystencję. Dodajemy kurki i przez chwilę razem podgrzewamy. 
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie mieszamy go razem z sosem. 
Podajemy posypane parmezanem.





Smacznego!

Przepis z książki "MY STORY MAKARON". 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...