wtorek, 24 lipca 2012

MUFFINKI Z AGRESTEM

To połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne. Słodycz bezy idealnie równoważy lekko kwaskowy agrest. Nic dodać, nic ująć!

MUFFINKI Z AGRESTEM



Składniki (na 12 sztuk):

na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukry, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka, 
  • 100 ml oleju, 
  • 12-15 łyżek mleka, 
  • 36-48 sztuk agrestu (to jest około 25 dag).


na bezę:
  • 2 białka, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny. 


JAK TO ROBIMY?

W misce łączymy suche składniki. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, następie dodajemy olej i mleko cały czas mieszając. Łączymy suche składniki z mokrymi. 
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie rozkładamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy po 3-4 owoce agrestu. 


Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę rozkładamy na ciasto, dzieląc między wszystkie muffinki.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut. 



Wyjmujemy i studzimy. 





Smacznego!


Przepis na ciasto trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników i zastąpiłam je innymi. Z efektu końcowego byłam jednak bardzo zadowolona :)  


1 komentarz:

  1. Super propozycja, bardzo podoba mi się pomysł muffinek z bezą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...