środa, 1 sierpnia 2012

WLOSKI HAMBURGER

Czytałam wczoraj ciekawy artykuł o tym jak do Polski powoli wkracza moda slow fast food. Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszy ten fakt, gdyż jestem fanką zdrowego odżywiania i uważam, że jest to świetna inicjatywa! Pozostając więc w temacie polecam przepis na szybki obiad, który doskonale nadaje się także na posiłek w plenerze. 

WŁOSKI HAMBURGER




Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g mielonej cielęciny,
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku,
  • 25 g bułki tartej,
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i posiekanych,
  • 1 ząbek czosnku- posiekany,
  • garść tartego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • mieszanka sałat, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • olej z pestek winogron. 


JAK TO ROBIMY?

Mieloną cielęcinę mieszamy z tymiankiem, bułką tartą, suszonymi pomidorami, czosnkiem i parmezanem. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ubite jajko i formujemy masę, którą dzielimy na cztery części. Każdą z nich delikatnie przyciskamy tak aby powstały okrągłe hamburgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy hamburgery około 4 minuty z każdej strony. Bułki podgrzewamy i układamy na nich liście sałaty, a następnie mięso. 
Podajemy z wodą mineralną z cytryną. 



Smacznego!

Przepis: "Dieta Italiana" Gino D'acampo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...