piątek, 20 lipca 2012

WARZYWNE SPRING ROLLS

W sam raz na lekką kolację lub przekąskę dla znajomych :) 
Proste, szybkie danie i do tego bardzo zdrowe. 
Ostatnio poczęstowałam nimi moje przyjaciółki, które pozdrawiam :*

WARZYWNE SPRING ROLLS



Składniki (dla 4 osób):
  • 10-12 sztuk papieru ryżowego, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1/2 awokado, 
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor, 
  • kilka podartych liści sałaty,
  • garść makaronu sojowego


na sos:
  • 1 jogurt naturalny, 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty, 
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól,
  • pieprz. 


JAK TO ROBIMY?

Warzywa myjemy, paprykę kroimy w podłużne paski, marchewkę w słupki, pomidora i awokado w kostkę. Sałatę drzemy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 



Po przygotowaniu warzyw zanurzamy w wodzie 1 sztukę papieru ryżowego. Następnie kładziemy warzywa i zawijamy w rulonik i odkładamy na półmisek. 






Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Spring rollsy podajemy z sosem. 





Smacznego!

P.S. W wersji mięsnej świetnie smakują z kawałkami smażonego kurczaka i dodatkiem przyprawy do gyrosa.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...