sobota, 7 lipca 2012

SOS GENUENSKI

Czytałam wczoraj wywiad z Agnieszką Radwańską, w którym opowiadała o podróżach i kuchni. Jej ulubione potrawy pochodzą z Japonii, Chin i Włoch. Dziś wielki dzień w historii polskiego tenisa, tak więc o 15 trzymajmy mocno kciuki!

SOS GENUEŃSKI 




Składniki (dla 4 osób):
  • 2 szalotki drobno posiekane, 
  • 1 marchewka drobno posiekana, 
  • 500 g mielonej cielęciny,
  • 100 ml białego wina,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 200 ml bulionu warzywnego, 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • makaron, 
  • olej z pestek winogron, 
  • około 50 g tartego pecorino romano.



Jak to robimy?

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę i marchewkę przez około 8 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy mieloną cielęcinę i dobrze mieszamy, rozdrabniając mięso. Podgrzewamy dalej około 10 minut. Wlewamy wino i gotujemy mniej więcej przez 3 minuty, aż wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. 
Zmniejszmy ogień, wrzucamy natkę pietruszki i gotujemy bez przykrycia około 30 minut. 
Gotujemy makaron. Potem dodajemy go do sosu i mieszamy przez około pół minuty. 
Podajemy od razu posypane tartym serem. 





Smacznego!

Przepis: GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana"



POWODZENIA AGA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...