Kolejny świetny przepis Gino D'acampo, tym razem z książki "Bounissimo", którą kupiła niedawno moja siostra :) Muszę przyznać, że jestem oczarowana przepisami Gino.
PIZZA VESUVIO
Składniki (dla 2 osób):
na ciasto:
- 1 łyżeczka drożdży w proszku,
- 125 ml ciepłej wody,
- 300 g mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli.
nadzienie:
- 400 g passaty (przecieru pomidorowego, zrobiłam ją smażąc pokrojone w kostki pomidory na oleju, a następnie dusiłam je przez około 30 minut),
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w drobną kostkę,
- 15 dag dobrego salami,
- 10 dag zielonych oliwek pokrojonych w krążki,
- 30 g świeżo tartego parmezanu,
- 10 listków świeżej bazylii,
- oliwa,
- sól,
- świeżo mielony biały pieprz.
JAK TO ROBIMY?
W kubku mieszamy wodę z drożdżami i solą. Mąkę wsypujemy do dużego naczynia i pośrodku robimy wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn i oliwę. Drewnianą łyżką mieszamy składniki, by uzyskać wilgotne ciasto. Następnie wyrabiamy je przez około 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Odkładamy na 30 minut.
Następnie wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy, tak by uzyskać okrągły placek.
Na blacie rozprowadzamy passattę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy plastry salami,
kawałki mozzarelli i oliwki. Kropimy oliwą. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, tak by brzegi ciasta się zrumieniły. Na dwie minuty przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i układamy listki bazylii.
Smacznego!
uwielbiam pizzę
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń