czwartek, 8 grudnia 2011

coś na poprawę nastroju, czyli RUSTYKALNA TARTA MORELOWA

Pogoda nie napawa dziś optymizmem, więc nie nie poprawia tak humoru, jak... ciasto.

RUSTYKALNA TARTA MORELOWA


Ciasto:

  • 200 g maki pszennej,
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w plasterki,
  • 3 łyżki cukru pudru.


Nadzienie:

  • 100 g drobno pokrojonych migdałów,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 900 g wydrylowanych moreli i pokrojonych na połówki,
  • cukier puder do dekoracji.


Wykonanie:

Składniki ciasta łączymy i szybko zagniatamy. Zawijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.  Po schłodzeniu wałkujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by uzyskać okrągły placek. Migdały mieszamy z brązowym cukrem i tak powstałą mieszanka posypujemy ciasto, pozostawiając około 4- centymetrowy puste brzegi. Na tej warstwie układamy morele i posypujemy je cukrem pudrem. Pozostawione wolne brzegi zawijamy, tak aby przykryć cześć owoców. Brzegi smarujemy roztrzepanym 1 żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie posypujemy cukrem pudrem.



Przepis z lipcowego nr miesięcznika Kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...