wtorek, 20 grudnia 2011

SATE AYAN - kurczak z Bali

Tytułem wstępu o kuchni indonezyjskiej słów kilka-  jest ona bardzo różnorodna, można w niej odnaleźć m.in. wpływy arabskie, indyjskie, chińskie oraz europejskie.
Każda z wysp posiada, własny, odrębny styl kulinarny. Np  Bali dominuje ostra i obfita w przyprawy kuchnia, czego przykładem jest:


SATE AYAN KURCZAK Z BALI 


Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka,
  • 4 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka
  • 0,5 szklanki słodkiego sosu sojowego,
  • 1 pokrojona łodyga trawy cytrynowej,
  • 2 listki cytryny (lub ew. otarta skórka z 1 cytryny),
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 3 – 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 0,5 szklanki listków kolendry.


Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy ,osuszamy kroimy na spore kawałki. Szalotki i czosnek siekamy, dodajemy roztartą papryczkę i pozostałe składniki. Mieszamy i zalewamy piersi z kurczaka. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyciągamy z marynaty i układamy na silnie rozgrzanym grillu lub na patelni do grillowania. Podpiekamy z obu stron tak, aby się zrumieniło. Podajemy posypane kolendrą.
Przepis z książki A. Maciąg- "Smak życia"\


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...