czwartek, 8 grudnia 2011

Włoska kolacja- bruschetta

W nawiązaniu do tytułu bloga, włoska przystawka, a w moim dzisiejszym menu kolacja- BRUSCHETTA

Składniki:

  • chleb pszenny (weka) lub bagietka,
  • masło czosnkowe,
  • kilka dojrzałych pomidorów,
  • mozzarella (w kulce),
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.


Wykonanie:
Kromki chleba lub bagietki smarujemy masłem czosnkowym (masło utarte z 2- 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i również kroimy w kostkę. Bazylię drobno siekamy. Na kromki układamy kolejno pomidory i mozzarellę  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 20 minut.
Po wyjęciu grzanki posypujemy bazylią.



buon appetito! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...