czwartek, 30 sierpnia 2012

CYTRYNOWE SPAGHETTI Z ZIOLAMI I ANCHOIS

Prosty i rewelacyjny przepis Tessy Capponi-Borawskiej. 

CYTRYNOWE SPAGHETTI Z ZIOŁAMI I ANCHOIS 



Składniki (dla 4 osób):
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • duża garść liści bazylii, 
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • kilka gałązek świeżego tymianku, 
  • puszka filetów anchois,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • pieprz, 
  • spaghetti (ilość wg uznania).

JAK TO ROBIMY?



Zioła i anchois drobno siekamy i mieszamy z oliwą oraz z skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy i od razu podajemy. 

Smacznego! 



Źródło: KUCHNIA 8-2012

piątek, 24 sierpnia 2012

SAŁATKA Z MAKARONEM

Iście włoski lunch!

SAŁATKA Z MAKARONEM



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 garści makaronu,
  • 1 łyżka pesto genueńskiego,
  • 1 mozzarella w kulce,
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki,
  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.


JAK TO ROBIMY?

Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy, płuczemy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut na durszlaku, by pozbyć się resztek wody. Mozzarellę kroimy w kostkę, a pomidory w plasterki. Przekładamy do miski i doprawiamy do smaku. Dodajemy makaron, pesto i posiekane suszone pomidory. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Po około 10 minutach danie jest gotowe do podania.



Smacznego!

środa, 22 sierpnia 2012

MIODOWA SAŁATKA Z WATROBKAMI KURCZAKA I OCTEM BALSAMICZNYM

Nigdy nie mów nigdy! 
Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, gdyż odkąd pamiętam nie przepadałam za wątróbką. Jednak według tego przepisu jest pyszna!

MIODOWA SAŁATKA Z WĄTRÓBKAMI KURCZAKA I OCTEM BALSAMICZNYM



Składniki (dla 4 osób):
  • 500 g wątróbek kurczaka, 
  • 4 garście rukoli,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • olej z pestek winogron,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.


JAK TO ROBIMY?

Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy wątróbki i pestki. Podsmażamy na średnim ogniu przez 6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie na talerzach układamy rukolę. Gdy wątróbki się usmażą zdejmujemy patelnię i wlewamy na nią ocet i miód. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wątróbki wraz z słonecznikiem układamy na sałacie i polewamy sosem. 
Danie najlepiej smakuje z dużym kieliszkiem wina. 

Smacznego!




Przepis: Gino D'acampo

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z MOZARELLA

Zamiast obiadu w letni, upalny dzień. 

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z MOZARELLĄ



Składniki (dla 4 osób):
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 kulka mozzarelli, 
  • 4 łyżki prażonych pestek słonecznika, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 


JAK TO ROBIMY?
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, tak by była al dente.
W tym czasie drobno siekamy czosnek i miętę. Wrzucamy do słoiczka. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, a następnie wstrząsamy. Odcedzamy fasolkę i przekładamy do miski, polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy na talerze i posypujemy drobno pokrojonym serem i słonecznikiem. 



Smacznego!

Pomysł: Gino D'acampo "Bounissimo!"

sobota, 18 sierpnia 2012

TARTA JEŻYNOWO-MALINOWA

Wciąż korzystając z uroków sezonowych owoców :)

TARTA JEŻYNOWO-MALINOWA



Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli. 
nadzienie:
  • 300 g świeżych jeżyn,
  • 300 g świeżych malin,
  • 200 g twarożku homogenizowanego,
  • 50 g cukru pudru.

polewa:
  • 100 g galaretki malinowej, 
  • 50 ml wódki. 

JAK TO ROBIMY?

Przygotowujemy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól, cukier i żółtka, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż nabierze złotego koloru w temperaturze 150 stopni (mniej więcej 20 minut). W tym czasie mieszamy twarożek z cukrem pudrem. Następnie wykładamy go na upieczoną i przestudzoną tartę, a na masie koliście naprzemiennie układamy jeżyny i maliny. 



Wstawiamy do lodówki. 
Międzyczasie w garnku rozpuszczamy galaretkę, wlewamy wódkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną   , a następnie mocno schłodzoną polewą zalewamy tartę, którą trzymamy w lodówce, aż stężeje. 




Smacznego!




W malinowym raju

wtorek, 14 sierpnia 2012

KURCZAK PIECZONY NA KURKACH

Ostatnie dni spędziłam poza Krakowem. Odpoczywając i przy okazji szukając grzybów :) Oto przepis z wykorzystaniem darów lasów :D

KURCZAK PIECZONY NA KURKACH



Składniki (dla 4 osób):
  • 30-40 dag oczyszczonych kurek,
  • 50 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nie obranych) i pokrojonych na ćwiartki,
  • 2 cytryny sparzone, umyte i pokrojone na ćwiartki, 
  • 2 łyżki musztardy,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 8 podudzi z kurczaka, 
  • 8-10 ząbków czosnku,  
  • sól, 
  • pieprz. 

JAK TO ROBIMY? 

Kurki mieszamy z ziemniakami, czosnkiem, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie i skrapiamy 3-4 łyżkami wody. 



Na wierzchu układamy natarte solą i pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni C. 



Następnie mieszamy wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy kolejne 20 minut obniżając temperaturę do 180 stopni. Od razu podajemy udekorowane gałązkami tymianku. 


Smacznego!

Inspiracja: KUCHNIA 8-2011

wtorek, 7 sierpnia 2012

KARAIBSKIE TORTILLE

Wczorajsze upały sprawiły, że poczułam się jakbym była w zupełnie innej części świata, stąd też pomysł na taki trochę egzotyczny obiad :)

KARAIBSKIE TORTILLE



Składniki (dla 2 osób):

na tortille:
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 0,5 szklanki wody. 

farsz:
  • 1 czerwona cebulka, 
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mango,
  • 5-6 plastrów ananasa, 
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 


JAK TO ROBIMY?

Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy sól oraz wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, a następnie dzielimy na 8 części i wałkujemy kolejno na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni, przez około 30 s z każdej strony, aż zacznie się pokrywać brązowymi plamkami. 
Przygotowujemy farsz: obraną cebulę siekamy, paprykę i papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ananasa siekamy w plasterki. Cebulę, czosnek i papryczkę szklimy na oleju, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy krewetki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dusimy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy mango i ananasa oraz doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Od razu podajemy. 




Smacznego!

Źródła inspiracji:
farsz- KUCHNIA 1-2010

niedziela, 5 sierpnia 2012

Marillenknödel czyli morelowe knedle

Bardzo popularny deser w krajach niemieckojęzycznych, a zwłaszcza w Niemczech i w Austrii. Planowałam je zrobić od dłuższego czasu, aż w końcu po namowach mojej siostry w końcu się udało!

Marillenknödel czyli morelowe knedle



Składniki (na 20 knedli):
ciasto
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli, 
  • gałka muszkatołowa. 

nadzienie:
  • 20 moreli, 
  • ok 10 dag płatków migdałowych, 
  • brązowy cukier,

do polania:
  • 100 g masła, 
  • 3-4 łyżki bułki tartej, 
  • cynamon i cukier do smaku. 


JAK TO ROBIMY?

Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrabniamy na gładką masę w blenderze. Następnie wyrabiamy na gładką masę z mąką i żółtkami oraz z przyprawami. 
Morele myjemy, osuszamy i drylujemy, a w środku umieszczamy płatki migdałowe i cukier. 
Wałkujemy ciasto i wykrawamy duże okręgi, w których umieszczamy owoce, a następnie formujemy w dłoniach gładkie kule. 




Gotujemy wodę z łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, aby uzyskać lepszy smak możemy dodać kieliszek rumu. Knedle gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. 
Międzyczasie przygotowujemy panierkę. Do rozgrzanego masła dodajemy bułkę tartą wraz z cukrem i cynamonem. 
Ugotowane knedle polewamy przygotowanym wcześniej masłem z dodatkami. Od razu podajemy. 




Smacznego!

piątek, 3 sierpnia 2012

MAKARON Z CUKINIA I CYTRYNA

Błyskawiczne danie, w sam raz na ekspresowy obiad.

MAKARON Z CUKINIĄ I CYTRYNĄ



Składniki (dla 2 osób):
  • 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach,
  • skórka i sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 papryczki chili
  • 2-3 łyżki słonecznika, 
  • spaghetti,
  • 4 łyżki tartego parmezanu, 
  • olej z pestek winogron, 
  • sól, 
  • pieprz.


JAK TO ROBIMY?

Startą cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cukinię i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, słonecznik oraz skórkę i sok z cytryny, dusimy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron. Odcedzone spaghetti wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Od razu podajemy posypane tartym parmezanem.

Smacznego!




Inspiracja: Gino D'acampo : "Bounissimo!"

środa, 1 sierpnia 2012

WLOSKI HAMBURGER

Czytałam wczoraj ciekawy artykuł o tym jak do Polski powoli wkracza moda slow fast food. Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszy ten fakt, gdyż jestem fanką zdrowego odżywiania i uważam, że jest to świetna inicjatywa! Pozostając więc w temacie polecam przepis na szybki obiad, który doskonale nadaje się także na posiłek w plenerze. 

WŁOSKI HAMBURGER




Składniki (dla 2 osób):
  • 250 g mielonej cielęciny,
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku,
  • 25 g bułki tartej,
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i posiekanych,
  • 1 ząbek czosnku- posiekany,
  • garść tartego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • mieszanka sałat, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • olej z pestek winogron. 


JAK TO ROBIMY?

Mieloną cielęcinę mieszamy z tymiankiem, bułką tartą, suszonymi pomidorami, czosnkiem i parmezanem. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ubite jajko i formujemy masę, którą dzielimy na cztery części. Każdą z nich delikatnie przyciskamy tak aby powstały okrągłe hamburgery. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy hamburgery około 4 minuty z każdej strony. Bułki podgrzewamy i układamy na nich liście sałaty, a następnie mięso. 
Podajemy z wodą mineralną z cytryną. 



Smacznego!

Przepis: "Dieta Italiana" Gino D'acampo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...