wtorek, 7 sierpnia 2012

KARAIBSKIE TORTILLE

Wczorajsze upały sprawiły, że poczułam się jakbym była w zupełnie innej części świata, stąd też pomysł na taki trochę egzotyczny obiad :)

KARAIBSKIE TORTILLE



Składniki (dla 2 osób):

na tortille:
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 0,5 szklanki wody. 

farsz:
  • 1 czerwona cebulka, 
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mango,
  • 5-6 plastrów ananasa, 
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 


JAK TO ROBIMY?

Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy sól oraz wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, a następnie dzielimy na 8 części i wałkujemy kolejno na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni, przez około 30 s z każdej strony, aż zacznie się pokrywać brązowymi plamkami. 
Przygotowujemy farsz: obraną cebulę siekamy, paprykę i papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ananasa siekamy w plasterki. Cebulę, czosnek i papryczkę szklimy na oleju, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy krewetki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dusimy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy mango i ananasa oraz doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Od razu podajemy. 




Smacznego!

Źródła inspiracji:
farsz- KUCHNIA 1-2010

3 komentarze:

  1. Fajne nadzienie:) Takiego jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, teraz by pasowało - Bosko bo karaibsko :D Bo trudno się faktycznie tym egzotycznym tortillom oprzeć...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...