wtorek, 14 sierpnia 2012

KURCZAK PIECZONY NA KURKACH

Ostatnie dni spędziłam poza Krakowem. Odpoczywając i przy okazji szukając grzybów :) Oto przepis z wykorzystaniem darów lasów :D

KURCZAK PIECZONY NA KURKACH



Składniki (dla 4 osób):
  • 30-40 dag oczyszczonych kurek,
  • 50 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nie obranych) i pokrojonych na ćwiartki,
  • 2 cytryny sparzone, umyte i pokrojone na ćwiartki, 
  • 2 łyżki musztardy,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 8 podudzi z kurczaka, 
  • 8-10 ząbków czosnku,  
  • sól, 
  • pieprz. 

JAK TO ROBIMY? 

Kurki mieszamy z ziemniakami, czosnkiem, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie i skrapiamy 3-4 łyżkami wody. 



Na wierzchu układamy natarte solą i pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni C. 



Następnie mieszamy wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy kolejne 20 minut obniżając temperaturę do 180 stopni. Od razu podajemy udekorowane gałązkami tymianku. 


Smacznego!

Inspiracja: KUCHNIA 8-2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...