sobota, 18 sierpnia 2012

TARTA JEŻYNOWO-MALINOWA

Wciąż korzystając z uroków sezonowych owoców :)

TARTA JEŻYNOWO-MALINOWA



Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli. 
nadzienie:
  • 300 g świeżych jeżyn,
  • 300 g świeżych malin,
  • 200 g twarożku homogenizowanego,
  • 50 g cukru pudru.

polewa:
  • 100 g galaretki malinowej, 
  • 50 ml wódki. 

JAK TO ROBIMY?

Przygotowujemy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól, cukier i żółtka, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż nabierze złotego koloru w temperaturze 150 stopni (mniej więcej 20 minut). W tym czasie mieszamy twarożek z cukrem pudrem. Następnie wykładamy go na upieczoną i przestudzoną tartę, a na masie koliście naprzemiennie układamy jeżyny i maliny. 



Wstawiamy do lodówki. 
Międzyczasie w garnku rozpuszczamy galaretkę, wlewamy wódkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną   , a następnie mocno schłodzoną polewą zalewamy tartę, którą trzymamy w lodówce, aż stężeje. 




Smacznego!




W malinowym raju

5 komentarzy:

  1. cudowna, ach jak ja kocham letnie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta baaardzo smakowita - jeżyny i malinki PYCHA! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do malinowej akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za misterna robota :) Wygląda świetnie!!! Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do mnie:

    http://miksturownik.blogspot.com/

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...