Super danie, które można przyrządzić w różny sposób, zmieniając przyprawy i warzywa. Ja podałam łososia z sałatą, gdyż jest to smaczny duet.
ŁOSOŚ W ORZEŹWIAJĄCYM SOSIE
- 2 dzwonka z łososia,
- garść świeżego tymianku,
- sałata,
- 250 g jogurtu greckiego,
- sok i skórka z 1/2 cytryny,
- 1 papryczka chili,
- kilka listków świeżej mięty,
- ok. 1 łyżeczki brązowego cukru,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- olej z pestek winogron.
JAK TO ROBIMY?
Łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i kropimy olejem. Pakujemy w folię i wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Międzyczasie przygotowujemy sos- jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy sok i skórkę z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili i miętę oraz cukier. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem.
Sałatę myjemy, osuszamy i drzemy na drobne części.
Upieczonego łososia kładziemy na talerzu z sałatą, polewamy sosem.
Smacznego!
Podoba mi się ten przepis, lekki dzięki jogurtowi i w ogóle pyszny :)
OdpowiedzUsuń