niedziela, 16 grudnia 2012

CZEKOLADOWE CIASTECZKA

Przepis Ani Starmach na pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Upiekła je moje siostra. W oryginalnym przepisie dodaje się deserową czekoladę, którą zastąpiłyśmy białą. 

CZEKOLADOWE CIASTECZKA



Składniki:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 1 jajko, 
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich. 


JAK TO ROBIMY?

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem, używając miksera, dodajemy jajko. Mieszamy i stopniowo dodajemy też mąkę. Na końcu do masy dodajemy orzechy i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Lekko spłaszczamy je łyżką, należy zachować znaczne odstępy, gdyż ciastka się „rozpłyną”. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Nie polecam eksperymentowania z ilością mąki, gdyż efekt końcowy nie jest najlepszy, o czym przekonałam się w zeszłym tygodniu. 




Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...