PISTACJOWE INVOLTINI
Składniki (dla 4 osób):
- 8 plastrów piersi indyka,
- 8 plastrów gotowanej szynki,
- 8 liści świeżej szałwii,
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
- kieliszek białego wina,
- szklanka bulionu drobiowego,
- 100 ml śmietany,
- 2 łyżki pistacji,
- sól,
- pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Kotlety z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa przykrywamy plastrem szynki i listkiem szałwii. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Zrazy smażymy na maśle, aż dobrze się zrumienią. Następnie wlewamy wino, lekko odparowujemy. Dodajemy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Posypujemy pistacjami i podajemy z ryżem.
Smacznego!
Przepis: Tessa Capponi-Borawska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz