środa, 5 grudnia 2012

PISTACJOWE INVOLTINI

Niewiele osób wie, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. 1 pistacja ma tylko 3 kcal! Podobno najlepsze pochodzą z okolic Bronte (Sycylia), mają niesamowicie intensywny i głęboki szmaragdowozielony kolor oraz pełny i bogaty smak. 

PISTACJOWE INVOLTINI




Składniki (dla 4 osób):
  • 8 plastrów piersi indyka,
  • 8 plastrów gotowanej szynki,
  • 8 liści świeżej szałwii,
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • kieliszek białego wina,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietany,
  • 2 łyżki pistacji,
  • sól, 
  • pieprz. 

JAK TO ROBIMY?

Kotlety z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa przykrywamy plastrem szynki i listkiem szałwii. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Zrazy smażymy na maśle, aż dobrze się zrumienią. Następnie wlewamy wino, lekko odparowujemy. Dodajemy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale nie gotujemy. 
Posypujemy pistacjami i podajemy z ryżem.



Smacznego!

Przepis: Tessa Capponi-Borawska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...