Lubię ciasta z orzechami, nawet bardzo! To jest, jak dla mnie, idealne!
ORZECHOWNIK
Składniki (na 2 orzechowniki):
ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 4 dag drożdży,
- 2 żółtka,
- 10 dag masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli.
masa:
- 40 dag orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 4 dag gorzkiej czekolady,
- 1/4 szklanki mleka,
- 3 łyżki ciemnego rumu,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 białka,
- skórka otarta z cytryny,
- szczypta cynamonu.
do posmarowania ciasta: 1 żółtko
do posypania ciasta: cukier puder
JAK TO ROBIMY?
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski i robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, mieszamy z 2 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki, następnie wlewamy do wgłębienia. Oprószamy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu do chwili, gdy powierzchnia rozczynu pokryje się rysami.
Międzyczasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Masło topimy, nieco ochładzamy i łączymy z utartymi żółtkami, wlewamy do rozczynu. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a gdy powstanie gładki i lśniące ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę: uprażone orzechy rozdrabniamy w blenderze. Czekoladę trzemy lub kroimy w drobne części. Mleko podgrzewamy. Orzechy, czekoladę, bułkę tartą, skórkę cytrynową oraz cynamon mieszamy z rumem, a potem z gorącym mlekiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Porcjami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i smarujemy 1/2 masy. Ciasto zwijamy w rulon. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wkładamy ciasto złączeniem do spodu. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy żółtkiem i pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Kuchnia XII 1999
pysznie,aż poczułam zapach prażonych orzechów
OdpowiedzUsuń