niedziela, 30 grudnia 2012

ORZECHOWNIK

Lubię ciasta z orzechami, nawet bardzo! To jest, jak dla mnie, idealne!

ORZECHOWNIK



Składniki (na 2 orzechowniki):

ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej, 
  • 200 ml mleka,
  • 4 dag drożdży,
  • 2 żółtka, 
  • 10 dag masła, 
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

masa:
  • 40 dag orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 4 dag gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki ciemnego rumu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 białka, 
  • skórka otarta z cytryny, 
  • szczypta cynamonu. 

do posmarowania ciasta: 1 żółtko

do posypania ciasta: cukier puder 

JAK TO ROBIMY?

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski i robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, mieszamy z 2 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki, następnie wlewamy do wgłębienia. Oprószamy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu do chwili, gdy powierzchnia rozczynu pokryje się rysami. 
Międzyczasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Masło topimy, nieco ochładzamy i łączymy z utartymi żółtkami, wlewamy do rozczynu. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a gdy powstanie gładki i lśniące ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. 
W tym czasie przygotowujemy masę: uprażone orzechy rozdrabniamy w blenderze. Czekoladę trzemy lub kroimy w drobne części. Mleko podgrzewamy. Orzechy, czekoladę, bułkę tartą, skórkę cytrynową oraz cynamon mieszamy z rumem, a potem z gorącym mlekiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Porcjami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 

Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i smarujemy 1/2 masy. Ciasto zwijamy w rulon. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wkładamy ciasto złączeniem do spodu. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy żółtkiem i pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!



Źródło: Kuchnia XII 1999

1 komentarz:

  1. pysznie,aż poczułam zapach prażonych orzechów

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...