Od jakiegoś czasu chciałam ugotować tą zupę. Jadłam ją podczas wakacji w Bawarii, ale dopiero teraz udało mi się odtworzyć jej smak :)
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 1 l bulionu,
- 1 cebula czosnkowa,
- 2 marchewki,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- pieprz,
- prażone pestki dyni.
JAK TO ROBIMY?
Dynię obieramy ze skóry i usuwamy miąższ, następnie kroimy w kostkę.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, po chwili dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy razem przez około 5 minut. Przesmażone warzywa zalewamy bulionem, wrzucamy dynie i pokrojone ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy octem, miodem i przyprawami do smaku, następnie miksujemy.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, po chwili dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy razem przez około 5 minut. Przesmażone warzywa zalewamy bulionem, wrzucamy dynie i pokrojone ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy octem, miodem i przyprawami do smaku, następnie miksujemy.
Podajemy z pestkami dyni i ozdabiamy śmietaną i miodem.
Smacznego!
dynia i miód.. podoba mi się.
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w zabawie http://wloskieinspiracje.pl/?p=1617
OdpowiedzUsuńHej, może masz ochotę wziąć udział w zabawie Liebster Blog Award? Nominowałam Twojego bloga:
OdpowiedzUsuńhttp://jatugotuje.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-my-tez-dostalismy.html
Zapraszam :)