niedziela, 5 sierpnia 2012

Marillenknödel czyli morelowe knedle

Bardzo popularny deser w krajach niemieckojęzycznych, a zwłaszcza w Niemczech i w Austrii. Planowałam je zrobić od dłuższego czasu, aż w końcu po namowach mojej siostry w końcu się udało!

Marillenknödel czyli morelowe knedle



Składniki (na 20 knedli):
ciasto
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli, 
  • gałka muszkatołowa. 

nadzienie:
  • 20 moreli, 
  • ok 10 dag płatków migdałowych, 
  • brązowy cukier,

do polania:
  • 100 g masła, 
  • 3-4 łyżki bułki tartej, 
  • cynamon i cukier do smaku. 


JAK TO ROBIMY?

Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrabniamy na gładką masę w blenderze. Następnie wyrabiamy na gładką masę z mąką i żółtkami oraz z przyprawami. 
Morele myjemy, osuszamy i drylujemy, a w środku umieszczamy płatki migdałowe i cukier. 
Wałkujemy ciasto i wykrawamy duże okręgi, w których umieszczamy owoce, a następnie formujemy w dłoniach gładkie kule. 




Gotujemy wodę z łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, aby uzyskać lepszy smak możemy dodać kieliszek rumu. Knedle gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. 
Międzyczasie przygotowujemy panierkę. Do rozgrzanego masła dodajemy bułkę tartą wraz z cukrem i cynamonem. 
Ugotowane knedle polewamy przygotowanym wcześniej masłem z dodatkami. Od razu podajemy. 




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ze śliwkami robię co roku, ale z morelą jeszcze nie jadłam, a smakować muszą pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo morelki! Uwielbiam! Mam już zapisy przepis na podobne knedle, ale są czeskie. Cóż, Czesi i Niemcy będą się chyba do konca świata bić o to, kto wynalazł knedle :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...