czwartek, 31 maja 2012

CUKINIOWE PESTO

O moim uwielbieniu dla makaronów i papryczek chili mogłabym pisać długo. A jeśli dodam do tego młodą cukinię i fileciki anchois to wiele więcej do szczęścia mi nie potrzeba :D
Więc, jak w którymś numerze kuchni zobaczyłam ten przepis, to wiedziałam że na pewno na długo zagości w moim menu. 

Kolejną zaletą tego przepisu jest czas przygotowania- mega szybki. 
Dodaję go do ekspresowych obiadów.

CUKINIOWE PESTO




Składniki (dla 4 osób):

  • spaghetti/ makaron,
  • 2-3 młode cukinie,
  • olej z pestek winogron, 
  • 3- 4 ząbki czosnku, 
  • ostra papryczka,
  • puszka filetów anchois,
  • pęczek pietruszki, 
  • kilka listków bazylii, 
  • parmezan,
  • pieprz.


Wykonanie:
Cukinie kroimy w cienkie półtalarki i dusimy na oleju, aż do miękkości z posiekanym czosnkiem i papryczką. Fileciki kroimy. Miksujemy cukinię, fileciki, posiekaną pietruszkę i bazylię. Odstawiamy. 
Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu mieszamy z sosem. 
Posypujemy resztą pietruszki, bazylii i startym parmezanem. Od razu podajemy. 



Smacznego!

Przepis: Tessa Caponi-Borawska

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...